Przepisik
Czas: 70min. Trudność: Łatwe Koszt: do 10 zł Porcji: 20
Składniki:
1 kg mąki tortowej
1/2 litra mleka
1 łyżka masła
kostka drożdży
6 łyżek cukru
5 żółtek
litr oleju do smażenia
Sposób wykonania :
Rozcieramy drożdże z żółtkami. Dodajemy cukier, mleko podgrzewamy na ogniu z masłem. Letnie mleko łączymy z drożdżami, żółtkiem i kilogramem mąki. Wyrabiamy do momentu ppowstania jednolitej masy. Dłonie zwilżamy od czasu do czasu odrobiną oleju. Formujemy pączki i smażymy na głębokim oleju przez około 2 min z każdej strony.
Im większe pączki tym dłuższy czas ich smażenia.\
Smacznego! ^^
Mniam, mniam, mniam....
Beatorice
PS: Ile pączków dzisiaj zjedliście?
PS do JuJu: Jeśli zrobisz to jeszcze raz ucierpi kilka twoich notek =]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz